Семинар за най-добрите практики в пътната безопасност се проведе в Плевен

Под мотото „Най-добри практики в пътната безопасност” в Плевен се проведе семинар с участието на Община Плевен, Областна администрация и Пътна полиция – Плевен, представители на общински и областни администрации от страната и експерти от Института за пътна безопасност (ИПБ).

Форумът в зала „Гена Димитрова” беше открит с изпълнения на деца от НУ „Христо Ботев” – Плевен. Училището с директор Цветелин Горанов е колективен член на ИПБ.

На семинарът се представиха презентации на експерти по пътна безопасност и дискусии относно планиране на безопасна градска среда, градска мобилност, анализи и решения на конкретни примери от пътната инфраструктура и одити по пътна безопасност.

По думите на председателя на УС на Института за пътна безопасност Богдан Милчев целта на семинарите, които организацията провежда, е да бъдат обменени опит и добри практики по проблемите на пътната безопасност и да се създаде едно общо схващане и разбиране за така наречената верига за отговорности. Според него това, което постоянно ни се вменява, че отговорността е споделена и у нас шофьорите загиват, защото те са лоши, не добре образовани и манталитетът им е лош, е абсолютно невярно. Проблемът е средата, защото същите тези „лоши шофьори”, когато попаднат в друга среда, в друга държава, те започват да спазват правилата и се движат много добре. 

„Ние искаме заедно да променим средата. Разчитаме първо на общините, на кметовете, разчитаме на Министерски съвет – всички да осъзнаят тяхната ключова роля в това да можем заедно да променим средата. Ние катализираме тези процеси. Институтът за пътна безопасност се явява коректив на всички тези проблеми, които констатираме.

 

Презентациите:

Диана Русинова Транспортно-комуникационен анализ_xvid

Прилагането на одити и инспекции – Владимир Бянов

Споделяне

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

English