ОТВОРЕНО ПИСМО

От „Института за пътна безопасност”


До господин Сотир Цацаров,

Главен прокурор на Република България

     Уважаеми господин Цацаров,

     Обръщаме се чрез медиите, защото сме обезпокоени, че и това писмо ще потъне в дебрите на администрацията и ще остане без реакция от Ваша страна.

    Минаха повече от три месеца от трагедията с двадесет загинали край гр. Своге, но все още не може да се установи кой трябва да възстанови еластичната ограда. Институтът за пътна безопасност,  областният управител на София област, медиите, гражданите и други институции многократно отправяха покана към Агенция „Пътна Инфраструктура“ и община Своге да обезопасят участъка, но към момента всички се оправдават с това, че има досъдебно производство и е възможно да се извършват следствени действия на мястото. Експертите на Института смятат, че е налице обективна възможност да настъпи тежко ПТП в същия участък. Категорично считаме, че към настоящия момент няма причини еластичната ограда да не бъде възстановена, още повече, че спорният участък беше преасфалтиран.

    Уважаеми господин Цацаров,

Отправяме молба към Вас да разпоредите  на отговорните институции незабавно да приведат в годност еластичните мрежи край гр. Своге. Считаме, че пътната безопасност е на първо място и всички други оправдания и прехвърляне на отговорността са просто извинения за това да не се свърши работа.

 

Екип на Институт за пътна безопасност

Споделяне

One thought on “ОТВОРЕНО ПИСМО”

  1. ХОРА, ПЪТИЩА, АВТОМОБИЛИ !!!
    Забравихме за това триединство. А у нас какво се прави ??? 1. Преследват се шофьорите – вдигат се глобите и наказанията, провеждат се масови кампании, върнаха се скритите камери и т.н., 2. Преследват се пунктовете за проверки – въведоха се редица изисквания за норми, времетраене и записи до степен, че дори се пречи на разумния технически контрол, 3. Поддържането на пътната мрежа е на много ниско ниво, а има райони, където такова липсва от десетилетия !!! А пътищата са също важни. Дори много. У нас те са в ужасно състояние и със сигурност са най-лошите в Европа : тесни, неозначени, с дупки, изронени, зле обезопасени !!! Има места, където преминаването е почти невъзможно !!! Всичко изброено не само поврежда автомобилите, но и създава непреодолими условия за катастрофи. Дори новите ни магистрали са зле проектирани и лошо изградени : на места с некачествени настилки, с обратни наклони, липсващи бетонни стени против свличания, неосветени кръстовища, пропадания и др. В България НЕ по-малко от 30% от катастрофите и жертвите при тях се дължат на лошите пътища !!! А държавата прави много малко, за да реши проблема с лошите пътища. Дори ремонтите, които се извършват, често са некачествени. Вижте пътищата в съседните страни, например в Гърция. Магистралите и първокласните им пътища са нива над нашите. Изградени и поддържани много по-добре !!! Дори селските пътища се поддържат редовно и са с приемливо качество.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

English