Олимпиада по пътна безопасност

В общинската спортна зала на Стара Загора „Иван Вазов“ Институтът за пътна безопасност проведе „Олимпиада по пътна безопасност“, която стартира за първи път през месец ноември 2018г. в София.

Целта на инициативата е да обхване максимален брой образователни институции в страната. В област Стара Загора се включиха ученици от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово, Чирпан и др. Стартът на олимпиадата бе даден днес от 10.30 часа и в него ще участват около 400 деца от старозагорските училища. За провеждането на състезанието- игра „Стани безопасен” са сформирани два отбора по 6 ученици от 6 клас.

По регламент децата имат право да ползват жокер „Обади се на приятел“, като сред тях бяха участващите в откриването официални лица. Бе направена презентация на Института по пътна безопасност за методите на провеждане на обучение по БДП в училище. Олимпиадата по БДП ще протече в два кръга. В първия кръг ще вземат участие всички записали се ученици от трети и седми клас.

През месец януари учениците от седми клас ще попълнят онлайн тест от 12 въпроса. Най-добрите четиристотин деца ще продължат във втория кръг през месец март. Най-добре представилите се 50 от тях ще получат безплатно обучение по управление на картинг. Учениците трети клас попълват тестове от десет въпроса на хартия през месеците януари и февруари.

Най-добрите 200 ще участват във втория кръг, а най-добре представилите се 50 от втория кръг ще получат награди. Идеята на организаторите е по този начин да се повишат знанията и уменията на децата за отговорно поведение по пътищата, да се създадат механизми за извън класно обучение по безопасност на движението по пътищата и др.

Споделяне

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

English