ПРОВЕДЕ СЕ МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ, НА КОЙТО СЕ ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ МОДЕЛ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ

 

На конференцията, която бе проведена в Интер Експо Център на 10.10. 2018г. бяха представени най-успешните световни практики и модели за управление на пътната безопасност

По време на конференцията, която беше организирана от Институт за пътна безопасност бяха представени най-добрите практики на водещи в тази сфера европейски страни и бяха разгледани общата организационна рамка, стратегиите, концепциите и целите на пътната безопасност. В събитието участие взеха български и международни експерти и международни организации, които посочиха работещите решения и най-добрите механизми за управление на безопасността по пътищата.

Международното събитие бе открито от председателя на Съвета на ректорите в България, проф.д-р Любен Тотев. „На пътя сме равни. Тази пълна зала е показателна за интереса към проблематиката и това, което трябва да се случва“, каза проф.д-р Любен Тотев в стъпителното си слово и пожела успех на конференцията.

Как са го постигнали шведите? Отговорът даде Рикард Косини от Националната асоциация за пътна безопасност на Швеция, който разказа подробно как се ражда и програмата “Визия 0”, чиято дългосрочна цел е да няма жертви на катастрофи в Швеция. Според Рикард Косини, за да има ефект една такава програма е нужно всички да желаят промяната – политиците, администрацията, обществото като цяло.

Вдъхновени от шведският пример и във Финландия имат своя “Визия 0”, коментира пред участниците във Форума Кале Паркър от Финландския изследователски институт за пътна безопасност. Програмата е приета от парламента през 2001 година и в момента страната е сред страните в ЕС с най-малко смъртни случаи от катастрофи съотнесени към броя на населението.

Своят опит споделиха и Щефан Скиледжич- ръководител на отдел по пътна безопасност в кантон Цюрих, Швейцария; Иван Белопитов- инженер по транспорта в Швейцария; Жинот Мерч – Гласът на жертвите, Европейска федерация на жертвите от пътни катастрофи, Белгия; Йорк Михаел Сатс- Moving, Германия; Герхард Фон Пресендорф- Председател на федералното сдружение на инструкторите по шофиране в Германия.

Държавна агенция към Министерски съвет ще следи за безопасността на пътищата и намаляване на броя на жертвите при катастрофи, потвърди на конференцията идеята на кабинета вицепремиерът Томислав Дончев.

Новият орган ще бъде оглавен от Малина Крумова, която досега беше зам.-министър на регионално развитие.

Споделяне

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

English